Uvjernje o nekažnjavanju i nevođenju krivičnog postupka

RAZLIKA IZMEĐU UVJERENJA O NEKAŽNJAVANJU I UVJERENJA O NEVOĐENJU KRIVIČNOG POSTUPKA

Podijelite

Već dugo vremena u praksi je primjetno da se termin ”uvjerenje o nekažnjavanju” kolokvijalno koristi kao naziv kako za samo uvjerenje o nekažnjavanju, tako i za potpuno drugi dokument tj. uvjerenje da se ne vodi krivični postupak protiv određene osobe odnosno za uvjerenje o nevođenju krivičnog postupka. Sa ciljem izbjegavanja zabune koja je evidentna u praksi, u ovom tekstu ćemo pojasniti osnovne razlike između ta dva dokumenta, kako biste znali koji vam dokument u konkretnom slučaju treba:

– Uvjerenje o nekažnjavanju (osuđivanosti/neosuđivanosti) se pribavlja u nadležnom MUP-u/Policijskoj upravi prema mjestu rođenja i njim se na temelju podataka iz kaznene evidencije dokazuje da niste ili jeste osuđivani za eventualno počinjena krivična djela. Da bi ste isto dobili trebate podnijeti odgovarajući zahtjev nadležnom MUP-u/Policijskoj upravi i tom prilikom uplatiti administrativnu taksu. Nakon toga će vam se izdati traženo uvjerenje o nekažnjavanju.

– Uvjerenje da se ne vodi krivični postupak se pribavlja u Općinskim sudovima (Federacija BiH) i u Osnovnim sudovima (Republika Srpska) shodno mjestu vašeg prebivališta. Ovim uvjerenjem dokazujete da se protiv vas ne vodi ili vodi krivični postupak pred bilo kojim sudom u Bosni i Hercegovini. Zahtjev za izdavanje ovog uvjerenja se predaje na pisarnici nadležnog suda a uz isti morate priložiti i dokaz da ste uplatili odgovarajuću sudsku taksu.

Navedena uvjerenja se mogu pribaviti lično ili putem punomoćnika (advokata ili drugog lica) na temelju odgovarajuće punomoći koja mora biti ovjerena (od strane notara, ambasade itd.)

Loading


Podijelite
Scroll to Top