Razvod braka (Svadbena torta)

NAJČEŠĆI RAZLOZI ZA RAZVOD BRAKA

Podijelite

Iako se radi o negativnoj društvenoj pojavi, razvod braka je postao trend u našem društvu. Uprkos činjenici da se radi o jednom od najstresnijih događaja u životu čovjeka, danas je sve manje bračnih partnera koji su spremni da se bore za svoj brak te se vrlo često a ponekad i olako odlučuju na razvod braka.

Bračni partneri se često obraćaju advokatima sa ciljem da se razvedu. U tom smislu u ovom tekstu ćemo navesti koji su to najčešći razlozi za razvod braka. Napominjem da su ovo razlozi koji su utemeljeni na praksi moje advokatske kancelarije i ne moraju nužno odgovarati zvaničnim statističkim podacima o razlozima razvoda braka.

I razlog – Različiti pogledi na život i nedostatak komunikacije

Prvi i osnovi razlog za razvod braka jeste kada bračni partneri na život ne gledaju iz iste perspektive odnosno kada imaju različite stilove života, različite ciljeve, htijenja i ponašanja. U praksi imamo bračne partnere koje brak uopće nije promijenio nego naprotiv oni na zaključeni brak gledaju samo kao na parče papira koje ih uopšte ne obavezuje da promjene svoj pogled na život u odnosu na vrijeme prije sklapanja braka. Različitost pogleda na život se u svakodnevnici najčešće manifestuje nedostatkom zdrave komunikacije koja je neizostavni dio jednog dobrog braka. Nezdrava komunikacija podrazumijeva razna optuživanja, prigovaranja, kritiziranja, generaliziranja koja sama po sebi uveliko pospješuju odluku bračnih partnera da se razvedu.

II razlog – Ekonomski faktor

Živimo u društvu u kojem je ekonomija osnova svih zbivanja pa samim tim ona igra značajnu ulogu i u samom braku koji je između ostalog i ekonomska zajednica. Bračni partneri se često razvode zbog ovog razloga, jer s jedne strane ne žele živjeti život na rubu egzistencije jer misle da zaslužuju kvalitetniji život dok s druge strane imamo drugu krajnost kada jedan bračni partner ima nekontrolisane apetite pa se ponaša rasipnički u odnosu na novac koji bračni partneri trebaju trošiti na zajedničke potrebe bračne zajednice. Novac je nešto o čemu bračni partneri moraju postići svojevrsni kompromis, ako to ne uspiju samo će se umnožavati problemi koji mogu u konačnici dovesti do razvoda braka.

III razlog – Preljuba

Za ljude koji ne žele poštovati univerzalne moralne norme, preljuba je danas odmah nadohvat ruke. Ovo zbog toga što su danas društvene mreže toliko zastupljene u našim životima, pa ponekad jedan od bračnih partnera to zloupotrijebi jer u svako doba može bilo kome da se obrati porukom, da vidi sliku te osobe, da uspostavi komunikaciju iz koje može nastati i emotivna veza koja često rezultira i samom preljubom. Kako preljuba ruši povjerenje među bračnim partnerima kao jednu od temeljnih vrijednosti braka, razvod braka se u tim slučajevima nameće kao jedino rješenje.

IV razlog – Uplitanje porodice u brak

Porodice bračnih partnera bi trebale biti sigurna luka za bračne partnere, međutim vrlo često su upravo porodice kamen spoticanja. Naime kada se jave problemi u braku, porodice umjesto da pomire bračne partnere i razvijaju duh optimizma da se problemi među njima mogu riješiti oni se po nekom nepisanom pravilu odmah postavljaju navijački na stranu samo jednog bračnog partnera i tako dolijevaju ulje na vatru što često jednom od bračnih partnera daje lažnu sliku da je samo on u pravu a da je druga strana kriva za sve.

V razlog – Nasilje u porodici, Ovisnost, Izbjegavanje fizičke intimnosti

Nasilje u porodici vrlo često dovodi do razvoda braka. Obično je usko povezano sa ovisnošću o alkoholu, drogi, kockanju od strane jednog bračnog partnera pa stim u vezi generira probleme koji neminovno prije ili kasnije dovode do razvoda braka. Isto tako i permanentno izbjegavanje fizičke intimnosti među bračnim partnerima također dovodi do razvoda braka.

Loading


Podijelite
Scroll to Top